Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că gradul de încredere este destul de mic în actuala coaliție dar poate crește și poate oferi României o stabilitate, dacă va fi pe termen lung. El a explicat cum se va face rotația premierilor așa cum a fost negociată înainte de formarea coaliției dintre PSD-PNL-UDMR. O eventuală moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciucă pentru a se instala un Guvern Ciolacu este categoric exclusă.
Întrebat care este gradul de încredere între PSD și PNL, Kelemen Hunor a afirmat: „Gradul de încredere nu diferă față de vechea coaliție. Este mic la fel cum era și în vechea coaliție, dar se poate crește. Această coaliție mare, o coaliție dificilă dar poate să asigure stabilitate pentru România, dar trebuie să fie pe termen lung.
„Până la urmă nu a durat mult, dacă mă gândesc eu la relaţia între PNL şi PSD, o relaţie mai veche de trei-patru ani de zile. În politică, şi când eşti în opoziţie cu celălalt, nu este permis să depăşeşti o anumită linie, trebuie să stai de vorbă cu celălalt. Deci dacă arunci plăcuţa suedeză în fiecare zi, plăcuţa suedeză se întoarce la tine, este o chestiune elementară. Poţi să-l critici pe celălalt, poţi să spui că nu a făcut bine un anumit lucru, poţi să spui că a făcut jale, dar este o limită care nu trebuie depăşită. Şi, din cauză că acea limită a fost depăşită în fiecare zi, din 2016 până acum o săptămână, lucrurile decurg mai greu între cei doi parteneri, asta se vede şi prin reacţiile în societate”, a mai spus liderul UDMR.
Președintele UDMR a precizat că în cazul rotativei se va proceda așa cum a fost negociat în cadrul negocierilor pentru formarea coaliției și în niciun caz nu se va merge pe o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Ciucă pentru a se instala Guvernul Ciolacu.
„Asta ar fi cascadorii râsului, să mergem pe moţiunea de cenzură. Ştim care e deadline-ul, acolo scrie data exactă, în acord. Cu o săptămână înainte, cu zece zile înainte premierul depune mandatul, urmează nominalizarea în 24 de ore, desemnarea pentru noul premier care în două zile, în trei zile este în Parlament, într-o săptămână, în zece zile s-a votat, nici nu se observă, dacă există încredere, dacă coaliţia funcţionează, dacă majoritatea se păstrează şi dacă oamenii sunt serioşi şi respectă cuvântul dat. Din punctul meu de vedere nu este o mare filosofie din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere politic, dar haideţi să vedem ce se va întâmpla până atunci”, a declarat Kelemen Hunor, marţi seară, la Digi 24.